lauantai 31. maaliskuuta 2012

Tunti maailmalle

Katkaise valot tunniksi, pelasta maailma. Sen jälkeen voitkin laittaa tietokoneen päälle ja katsoa netistä, miltä valojen sammuttaminen näytti! Vau.  Kävipä se helposti ja hienosti.

Kun kaikki joka tapauksessa tietävät, ettei lyhyellä tekopyhyydellä ole mitään väliä, mitä väliä Earth Hourilla sitten on?   

Tuon tunnin voi kokea eräänlaisena rituaalina, varmistuksena omalle vakaumukselleen, sitähän ihmiset ovat jo ainakin yli 2000 vuotta tehneet. Sammutan sähköt ja kietoudun ekologiseen hyväänolooni. Joskus vietin tämän ajan etsimällä lähintä aukiolevaa Siwaa, toisena vuonna istuin kynttilän valossa ja pohdiskelin asioita, kolmantena vuonna vain olin. Joka kerta nautin olostani ilman elektroniikkaa ja kiirettä, enkä menettänyt mitään päinvastoin. Hyvä idea olisi myös olla ystävien tai parhaimmassa tapauksessa ”vain” tuttavien kanssa, ja keskustella maailman tilasta. Tai käydä pyöräilemässä tai kävelyllä. 

Kaikesta lyhykäisyydestään ja massiivisesta mediapaisutuksestaan huolimatta, tai juuri niiden takia, Earth Hour on merkityksellinen. Earth Hour on loistava tiedotuskampanja. Ihmiset osoittavat välittävänsä, viime vuonna näitä ihmisiä oli 1,8 miljardia! Vaikka he ilmentäisivät välittävänsä ympäristöstä ja globaalista yhteisöstä vain tunnin sähkökatkolla, on sekin jotain. Luultavasti Earth Hour saa osan heistä selvittämään lisää tietoa ympäristöstä, energiasta, saasteista ja maailmasta. Ehkä he tekevät jotain muutakin.

Sammuta siis kone, valot, ynnä muu hetkeksi, ja mieti, voisiko näin tehdä joka päivä. Mitä muuta voisit tehdä, tai jättää tekemättä? WWF on selvittänyt tehokkaimmat tavat vaikuttaa positiivisesti ympäristöön (tai siis mahdollisimman vähän negatiivisesti), katso ne täältä.  Tunnin sähkökatkoksen jälkeen voit ehkä ajatella pyöräileväsi töihin, syöväsi vähemmän ja samalla terveellisemmin, lopettavasi roikkumisen netissä, laittavasi lentomatkat pannaan sekä jättäväsi turhuudet ostamatta. Useat ympäristöystävälliset teot tekevät hyvää myös lyhyellä aikavälillä ihmiselle, sekä fyysiselle terveydelle että mielenterveydelle. 




ps. Vaikka kotitalouksien energiansäästö tuntuu pieneltä verrattuna teollisuuden ja muiden yritysten aiheuttamiin ympäristövaurioihin, on hyvä muistaa, että kuluttajat ylläpitävät näitä toimintoja. Samoin on hyvä muistaa, että yksikin ihminen voi vaikuttaa esimerkiksi yritysten toimintaan, ja että vielä suurempi vaikutus on kansalaisjärjestötoiminnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti