torstai 1. maaliskuuta 2012

Nollaseiskaa ja juhlahuumaa


TYYssä on talven mittaan käyty paljon keskustelua siitä, pitäisikö ylioppilaskunnan tulevaisuudessakin osoittaa 0,7 % toimintataloutensa budjetista kehitysyhteistyöhön. Valiokuntalaiset ovat huutaneet painajaisissaan ja pitäneet salaisia tapaamisia bunkkereissa suunnitellakseen mitä mainioimpia argumentteja aiheen puolesta, sillä valiokuntalaiset ovat mitä solidaarisimpia, hyväsydämisimpiä ja älyttömän fiksuja ihmisiä, ja kannattavat siksi pieniä ja suuria tekoja maailman parantamiseksi. (huhujen mukaan TYYn kehyhipit ovat myös perin kauniita.)

Jännitys oli huipussaan eilen, kun edustajisto käsitteli kokouksessaan nollaseiskaa ja vihdoin viimein päätti sen kohtalosta. Ja hiphei!

"TYYn edustajisto päätti kokouksessaan 29.2.2012 äänin 28-12 palauttaa poliittisen linjapaperin sekä budjetin tasapainoon lisäämällä linjapaperiin sieltä viime edustajiston viimeisessä kokouksessa poistetun kohdan, jonka mukaan 0,7 % TYYn toimintatalouden budjetista ohjataan kehitysyhteistyöhön. Lisäksi linjapaperiin lisätään maininta, että TYY pyrkii jäsenistön lisäksi vaikuttamaan myös TYYn ulkopuolella globaalin vastuullisuuden puolesta 07:n avulla." Näin saattoi kuka tahansa kaduntallaaja tänään lukea erilaisista valiokunnan tietolähteistä.

* * *

Ja lopuksi vielä pieni valistushetki siitä, mikä se nollaseiska noin niinkuin ees on.

YK on vuosituhattavoitejulistuksessaan laskenut, että mikäli kehittyneet maat ohjaavat budjetistaan 0,7 % köyhimmille maille, vuosituhattavoitteet saadaan toteutettua. Myös Suomi on sitoutunut saavuttamaan tämän tavoitteen. Suomen BKT:sta osoitetaan tänä vuonna viime vuoden tapaan 0,56 % kehitysyhteistyöhön. TYY haluaa toimia positiivisena esimerkkinä ja näyttää tietä sivistyneenä ja vastuullisena yhteisönä, sekä tuoda esille rikkaiden maiden toimijoiden vastuun olla muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan poistamalla äärimmäistä köyhyyttä.

Lopuksi on vielä paikallaan kiittää niin valiokuntaa kuin myös TYYn edustajistoa ja hallitusta hyvästä työstä, syvällisestä keskustelusta ja napakoista argumenteista suuntaan jos toiseenkin. Kehitysehdotuksia on annettu ja niitä on kuunneltu ja seuraavassa istunnossamme voidaan niitä ehkä harkitakin.

Ja nyt valiokunta vetäytyy juhlimaan sitä, että saamme tulevaisuudessakin olla tekemässä maailmasta hiukan parempaa paikkaa sen kaikille asukkaille, myös NOLLASEISKAN avulla! (tietysti juhlimme vain pienen pienen hetken, sillä maailma huutaa meitä toimimaan ja kehyelämä on työtä ja arjen pakerrusta täynnä)

1 kommentti:

  1. Tylkkärin sivuilta löytyy mielenkiintoinen juttu edarin kokouksessa käydystä keskustelusta:

    http://www.tylkkari.fi/uutiset/kehitysyhteistyo-kuumensi-tunteita-tyyssa

    VastaaPoista