perjantai 30. maaliskuuta 2012

Uskaltaako ympäristöystävällisellä suklaalla herkutella?


Mietiskelin koko viikonlopun alla olevaa suklaanarkkarin kirjoitusta ja ilmeisesti sitä pohtivat ainakin jollain tasolla myös suklaantuottajat. Näin kaupungilla pyörähtäessäni ruotsalaisen suklaajätin Maraboun ison kampanjan, joka ilokseni jakoi ohikulkijoille herkkuja ja samalla promosi Rainforest Alliance –sertifikaattiaan. Mussutin tarjottuja suklaita hyvillä mielin katsellessani hienosti rakennettujen sermien ja kuvin havainnollistettua selvitystä suklaanviljelyn ympäristöystävällisyydestä.




Myöhemmin tutustuin yrityksen sivuilta tarkemmin tähän sertifikaattiin vihreän sammakon takana ja kävi ilmi, että merkin takana oleva sertifikaatti ”Rainforest Alliance suojelee sademetsiä, joissa kaakaota viljellään, sekä pyrkii myös pitämään huolta alueen väestön ja eläimistön hyvinvoinnista. Rainforest Alliance auttaa viljelijöitä mm. kehittymään yrittäjinä ja parantamaan tilanhoidon tehokkuutta kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Tavoitteena on turvata viljelijöille jatkuvat tulot ja varma työpaikka, mahdollistaa lasten koulunkäynti sekä opetella yhdessä istuttamaan lisää puita ja antamaan maan levätä välillä, samalla kun kaakaon laatu paranee. Maailmaa ei paranneta yhdessä yössä, mutta voimme tehdä siitä paremman pala kerrallaan.” http://www.marabou.fi/ra/ )

Kuinka ihastuttavaa! Käy kuitenkin ilmi, ettei sertifioitujen viljelmien kaakaota ei ole vielä saatavilla tarpeeksi, mutta yritys lupaa ostavansa kaiken saatavilla olevan. Tällä hetkellä 30% Väsbyn tehtaalla käytettävästä kaakaosta tulee RA-sertifioiduilta viljeilmiltä. Marabou arvioi, että vuonna 2012 sertifioidun kaakaon määrä olisi jo 100%. Hienoa. Yrityksen suomenkieliset sivut on päivitetty viimeksi vuonna 2010. Mikä lienee tilanne nyt?

Rainforest Alliancen toiminta on hienoa ja erittäin kannatettavaa, mutta askarruttamaan jäi miten yritys on reagoinut Länsi-Afrikan kaakaon tuotannon ongelmiin ja orjuuteen, joista aiemmin tuossa alla oli jo puhetta. Kuluttaja-lehden artikkeli vuodelta 2005 kirjoittaa, kuinka Maraboun takanakin oleva suuri yhdysvaltalainen elintarvikeyhtiö Kraft, ei saa lehden tarkasteleman tutkimuksen mukaan huippupisteitä mistään osa-alueista: ympäristöpolitiikasta, sosiaalisen ja taloudellisen vastuun politiikastaan. Kraft ilmoittaa omilla sivuillaan, että he  hankkivat korkealaatuista kaakaota kehitysmaiden viljelijöiltä valmistaaksemme herkullisia suklaatuotteita. Tästä syystä teemme merkittäviä investointeja, jotta voimme auttaa heitä parantamaan toimeentuloaan sekä ylläpitämään kaakaon saatavuutta vielä sukupolvien kuluttua. Olemme myös Rainforest Alliancen ja reilun kaupan sertifioiman kaakaon suurin ostaja maailmassa.” (http://fieu-stg64.kraftfoodscompany.com/KFE/Brands/Chocolate.aspx)

(Jo aiemmassakin postauksessa linkattu Kuluttaja-lehden artikkeli löytyy edellen täältä )

Itse ainakin tahdon uskoa ympäristösertifikaatin ja yritysten hyväntahtoisuuteen ja syödä minttusuklaani jatkossakin hyvällä omalla tunnolla, mutta olenko vain herkkäuskoinen höynäytettävä? Ovatko ympäristösertifikaatit vain ovela tapa kiinnittää kuluttajien huomio suklaantuotannon orjuusongelmista kenties helpommin ratkaistavissa olevaan ympäristöystävällisyyteen? Ja onhan se sammakkokin aika söpö.

kuvat: http://en.wikipedia.org/wiki/Rainforest_Alliance

3 kommenttia:

  1. Oye chicas, lopettakaa jo se suklaan syönti ja tulkaa tapamaan minua ja mun biisoneita -ette pariin vuoteen tarvitse chocolatee ;) Ei kulu luonnonvarat eikä ihmishenget
    -Nacho

    VastaaPoista
  2. Mutta jos nyt kuitenkin tarvii/haluaa suklaata, kai sertifioitujen tuotteiden ostaminen jonkin signaalin antaa siitä, mitä tämä kuluttaja(-joukko) haluaa. Vaikkei reiluus olisikaan sitä, mitä pakkauksessa sanotaan...

    VastaaPoista
  3. Kuule Nacho, kai siihen sun luo tuloon aka. Mexicoon lentämiseen muutama luonnonvara kuluu kuitenkin?

    VastaaPoista