tiistai 3. huhtikuuta 2012

Kuvien vaikutuksen alaisena

Vähän aikaa sitten netissä pyöriessäni törmäsin erään nuoren suomalaisvalokuvaajan nettisivuihin. Hän on nostanut esille tyylikkäällä tavalla eri maiden sosiaalisia ja poliittisia tilanteita. Minusta juuri tällainen on tiedotusta parhaimmillaan, yksinkertaisen tehokasta. Yksi namibialaisnaiskuva valittiin itse asiassa tämän vuoden henkilökuvaksi ”Vuoden lehtikuvat” -kilpailussa. Voi, kun itsekin osaisin näin hyvin: http://www.meeri.fi/ .
Inspiroituneena hienoista kuvista rupesin etsimään kaikkea mahdollista fotojournalismiin liittyvää tietoa sekä eri valokuvaajien sivuja. Kuvia ja tietoa selaillessani monista valokuvaajista sai kadehdittavan rohkean vaikutelman, en itse ikinä uskaltaisi lähteä keskelle sotaa kameran kanssa. Tämäkin kanadalainen ammattilainen aloitti uransa jo teini-iässä mm. kuvaten Israelin ja Hizbollahin välistä taistelua Libanonissa (vuonna 2006): http://edouphoto.com/. Katsokaa sivuilta myös ”Under A Nuclear Cloud” -kokoelma, jos haluatte järkyttyä ydinaseiden testauksen kauheuksista.
Valitsin vielä (melkein) viimeiseksi linkitettäväksi tämän: http://www.sebastianliste.com/ . ”Urban Quilombo” -projekti kertoo ihmisistä, jotka elävät hylätyssä suklaatehtaassa Brasiliassa. Suklaatehtaan kommuunin muodostavat perheet, jotka ovat hyvin köyhistä oloista. Espanjalainen valokuvaaja on kuvannut muissakin maissa eri ihmisyhteisöjen elinoloja. Lisäksi matkastaan Amazonian läpi hän kertoo hyvin lyhyesti blogissaan: http://sebastianliste.tumblr.com/. Amazoniassa monet paikalliset ovat joutuneet metsänhakkuiden ja maiden yksityistämisten takia lähtemään kodeistaan muualle etsimään onneaan.
Minuun tämäntyyppinen asioiden visualisointi puree täysin, menen ihan sanattomaksi. Kuvat nyt vaan kertovat tarinansa ilman, että ihmisille pitää kauheasti selventää lisää. Kaikista parhaita ovat rehelliset ja sensuroimattomat kuvat, jolloin niistä välittyy koko totuus ja asian ydin. En kuitenkaan tarkoita verisiä ruumiita ja muita raakuuksia, vaan yleisesti kaunistelemattomia tai lavastamattomia kuvia.
Loppuun laitan vielä omaa fotojournalismiani. Tämä kuva on Meksikosta, Juchitánista, missä järjestettiin paikalliseen tapaan gay pride -kulkue.

ps. Linkit on se juttu, toivottavasti jaksatte katsoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti