maanantai 23. huhtikuuta 2012

Ryszard Kapuściński: Eebenpuu

Luin juuri Ryszard Kapuścińskin Afrikasta kertovan kirjan Eebenpuu (Like 2002). Koska pidin siitä kovasti, haluan nyt suositella sitä muillekin.

Kapuściński oli maailmankuulu puolalainen toimittaja ja kirjailija, joka työskenteli paljon Afrikassa esimerkiksi sotakirjeenvaihtajana. Kirja perustuu hänen omiin kokemuksiinsa Afrikassa ja koostuu useista lyhyistä reportaaseista. Kirja on varsin laaja niin ajallisesti kuin maantieteellisestikin: tapahtumat ulottuvat 1950-luvulta 1990-luvulle ja sijoittuvat moniin eri Afrikan maihin, esimerkiksi Ugandaan, Ruandaan, Ghanaan, Tansaniaan ja Etiopiaan. Kapuściński ottaa paljon kontaktia paikallisiin ihmisiin, asuu näiden asuinalueilla ja matkustaa näiden kanssa vaikeakulkuisiinkin paikkoihin. Hän ei välttele hankaliakaan tilanteita tai olosuhteita. Tämä on varmasti yksi syy siihen, miksi Eebenpuu on niin kiehtova ja mukaansatempaava teos. 

Eebenpuu kertoo Afrikasta, sen historiasta ja nykypäivästä sekä siellä asuvista ihmisistä. Kirjassa kuvataan paljon historiallisia tapahtumia, poliittisia mullistuksia ja valtasuhteiden muutoksia. Tämän lisäksi kirjassa on paljon kuvausta afrikkalaisista kulttuureista ja niiden tavoista sekä tavallisista Afrikassa asuvista ihmisistä ja heidän elämästään. Kirjailija yhdistääkin hienosti arjen ja yhteiskunnan kuvauksen ja tuo ilmi, millaisia vaikutuksia yhteiskunnallisilla muutoksilla on ihmisten arkielämään. Kapuściński onnistuu kuvailemaan historiallisia tapahtumia olematta ollenkaan tylsä. 

Eebenpuu antaa Afrikasta moninaisen kuvan. Toisaalta kirjassa kuvataan paljon kurjuutta ja elämän vaikeutta, ja Afrikka vaikuttaa turvattomalta ja kaoottiselta. Toisaalta taas kirja osoittaa hyvin, miten sinnikkäitä ja sopeutuvaisia ihmiset voivat olla ja miten vaatimattomissakin olosuhteissa voi selviytyä ja olla tyytyväinen elämäänsä. Kirja herättää sekä ahdistusta ja voimattomuuden tunnetta että myös suurta kiinnostusta Afrikkaa kohtaan ja halua tutustua siihen lisää.

Suosittelen kirjaa kaikille Afrikasta kiinnostuneille, jotka haluavat tietää enemmän ja ymmärtää paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti