maanantai 9. huhtikuuta 2012

Mainiota mainontaa

Melko usein kehitysyhteistyöhön liittyvissä mainoksissa käytetään kuvina kurjuutta: pallomahaisia lapsia, kärpässilmäisiä vauvoja, kuolevia vuohia aavikolla. Tämä kuvamaailma on tuttua miltei kaikille, mutta esittelen nyt teille "lempikehymainokseni". 

Kuten tämä Planin mainos esittää, tärkeintä on empatia! Kartoista kiinnostuneena tällainen Suomen sijoittaminen Afrikan kartalle toimii myös mainiosti.

Plan. "Empatia on kykyä eläytyä toisen asemaan. Se on kaiken avunannon alku."


Niinpä, entä jo? Entäs jos Suomi olisikin pienen pieni Länsi-Afrikan maa? Kuinka paljon silloin ketuttaisi se, että lempipaita on juuri nyt pesussa, maito on loppunu jääkaapista ja kaikki parhaat tv-ohjelmat tulevat aina samaan aikaan? Entä jos Sinun odotettavissaoleva elinikäsi olisi 40 vuotta?

3 kommenttia:

  1. Pistää miettimään vähän enemmänkin historiaa ja yleensäkin valtioiden olemassaoloa (ja tietty omaa olemassaoloa), mutta varmaan suuri osa ohittaa helpommin tällaisen mainoksen olankohautuksella kuin surua ja sääliä herättävät mainokset..? Itsekin siis pidän tästä mainoksesta enemmän, mutta veikkaan kurjuutta esittelevien mainosten olevan kuitenkin massoille tehokkaampia... Tai ehkä se, kun annetaan kasvot ihmiskohtaloille, saa aikaan myös empatiaa sympatian lisäksi.

    Ihmettelen kyllä vähän mainokseen valittuja karttakuvia, kun oikeasti Suomen pinta-ala on (alle) kaksi kolmasosaa esim. Madagaskarin pinta-alasta(eikä toisin päin!). Joskus voisi myös ravistella vakiintuneimpia tapoja esittää maailma kartalla (kts.esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Mollweide_projection).

    Olisikohan ollut liian hämmentävää, jos Suomi olisi esitetty oikeammassa suhteessa?

    VastaaPoista
  2. Niin, kenties ohittavatkin. Joidenkin visuaaliseen tajuun tällainen kuitenkin uppoaa syvästi :)
    Tuo projektio- ja mittakaava-asia on kyllä kiinnostava.
    Ehkä siitä voisi joskus tehdä oikein kirjoituksenkin tähän blogiin, että miten vääristyneen kuvan kartat voivat antaa maailmasta, ja miten se voi vaikuttaa ihmisten käsityksiin maailmasta ja valtioista. Onhan teitä maantieteilijöitä! (ja meitä sivuaineisiakin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, katsos kun kaavalinkin sellaista :D

      Ja siis, onhan se hyvä että on erilaisia mainoksia. Jos suruisat tiedotteet tehoaa isoon porukkaan, tämän mainoksen kaltaiset tehoaa toisiin (ja samoihin).

      Poista