sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Nuorten ja opiskelijoiden YK-päivät

Mahtavia ihmisiä, mielenkiintoisia keskusteluja ja hyviä puhujia, niistä oli YK-päivät tehty!

Nuorten ja opiskelijoiden YK-päivät järjestettiin 15.-16.11. Tampereella. Tapahtuman pääteema oli kestävä kehitys ja YK:n vuosituhattavoitteisiin liittyvä Post 2015 –agenda. Näiden teemojen käsittelyn lisäksi kuulimme mielenkiintoisia esittelyjä siitä, millaisia työskentelymahdollisuuksia YK tarjoaa.

Työelämäosuudessa YK:n apulaisasiantuntijana ja YK-harjoittelijana toimineet kertoivat meille kokemuksistaan. Heidän lisäkseen tämän vuoden YK-nuorisodelegaatti kertoi vuodestaan luottamustehtävässä. Saimme kuulla, millaista on vastata maaohjelman seurannasta ja toteutuksesta Ugandassa, toimia YK:n alueellisen tiedotuskeskuksen (UNRIC) harjoittelijana Brysselissä ja päästä puhumaan New Yorkin yleiskokouksessa.

YK:n apulaisasiantuntijapaikkoja (Junior professional officer, JPO) haetaan Cimon kautta.
YK-nuorisodelegaatiksi haetaan Allianssin kautta.
Ja täällä voit tutustua videoon, jonka UNRICin harjoittelijat tekivät maailman ystävyyden päivän kunniaksi.

Kestävän kehityksen teemaan meidät johdatti Liisa Häikiö luennollaan Globaali kestävän kehityksen politiikka: menestystarina?. Vaikka kestävä kehitys on maailmalla yleisesti hyväksytty käsite, emme ole pystyneet muodostamaan normeja ja käytäntöjä, jotka ohjaisivat kestävää kehitystä tukevaan kuluttamiseen ja käyttäytymiseen. Ensimmäisen päivän virallisen osuuden päätti paneelikeskustelu, jossa kuulimme erilaisia näkökulmia kestävään kehitykseen huomioiden sen moninaiset ulottuvuudet. Osallistujat ottivat kantaa sekä kestävän kehityksen haasteisiin että mahdollisuuksiin puhumalla esimerkiksi konflikteista sosiaalisen kestävyyden haasteena, kulttuurisesta kestävyydestä ja tulevaisuuden sitoumuksista elinkelpoisen maailman turvaamiseksi.

Toisen päivänä, ennen pienryhmätyöskentelyn aloittamista, saimme kuulla lyhyen esittelyn vuosituhattavoitteista ja niiden tilasta nyt sekä pienen katsauksen Post 2015 –prosessiin. Loppupäivän vietimme pienryhmissä ideoiden ja pohtien kestävän kehityksen tärkeimpiä ja tavoitteita sekä käytännön toimintatapoja, joilla tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Esiin nousseita teemoja olivat esimerkiksi kestävä talous, väestönkasvun hillitseminen, tietoisuus, läpinäkyvyys ja yritysvastuu.

Kestävän kehityksen tavoitteita ja käytännön toimintatapoja - pienryhmätyöskentelyn satoa.
YK-päivät olivat kaiken kaikkiaan mahtava tapahtuma. Päivien aikana saimme kuulla asiantuntevia puhujia, tavata hienoja ihmisiä ja käydä mielenkiintoisia keskusteluja. Pienryhmissä syntyneet ideat ja puhujien esittämät mielipiteet toivat esiin aivan uusia ajatuksia ja YK-tietämykseni kasvoi päivien aikana huimasti.


-Sointu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti