maanantai 25. marraskuuta 2013

Mausteinen tutkimusmatka Intiaan


Graduni käsittelee paikallisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon puunistutusprojektissa Intian Himachal Pradeshissa. Kyseiset puuistutukset ovat päästökaupan tuote, ja niiden tarkoitus on toimia hiilinieluina. Päästövähennyksiin sitoutuneet länsimaat ostavat hiilikrediittejä kehittyvissä maissa olevilta hiiltä sitovilta projekteilta. Tätä osaa päästökaupasta kutsutaan puhtaan kehityksen mekanismiksi. Sitä voisi kutsua myös puhtaan omatunnon ostomekanismiksi, koska siinä saastuttajaosapuoli ostaa itselleen puhtaan omatunnon, ilman että tarvitsee kyseenalaistaa saastuttavan tuotannon lähtökohtia. Graduni tarkoitus ei kuitenkaan ole pureutua päästökaupan päättömyyksiin vaan tarkastella paikallisten osallistumismahdollisuuksia päätöksentekoon suurelta osin ylhäältäpäin sanellussa projektissa. Tuloksista voi lukea enemmän ensi elokuussa ilmestyvästä kirjasta tai gradustani, mutta se mitä päästän nyt blogosfääriin, käsittelee aineistonkeruumatkaani Intiassa syksyllä 2012.

Mukana oli graduohjaajani Toni, joka teki samaan aiheeseen liittyvää post-doc -tutkimustaan ja Noora, joka keräsi aineistoa kansalaisjärjestöjä käsittelevää graduaan varten. Noora teki haastattelut englanniksi Dharamsalassa. Tonin ja minun tutkimustiimiin kuului kaksi tulkkia.
Chambaan, pieneen vuoristokaupunkiin saavuttuamme pääsimme heti osallistumaan Chamba Collegen seminaariin "Climate Change in the age of Emerging Consumerism".  Minä ja Noora pääsimme myös puhumaan tutkimusaiheistamme, aikaa meille annettiin yhteensä kaksi minuuttia. Aikataulu oli tiukka, koska palkintojenjakoseremoniaan piti varata kunnolla aikaa. Muutaman tunnin verran päivän päätteeksi tieteentekijät jakelivat vuorotellen toisilleen pokaaleja, ja meidänkin minuuttimme julkisuudessa palkittiin. Seminaarin puhujat myös heittäytyivät antaumuksella laulamaan lavalla sentimentaalisia hindisävelmiä. 
Seminaarin jälkeen aloitimme kenttätyöt. Teimme haastatteluja Chamban ja Dharamsalan läheisissä kylissä. Vuoristoteitä pitkin ajellessa ja teekojuille pysähdellessä matkoihin kului päivittäin muutama tunti, vaikka kuski ei turhaan hidastellutkaan. Automatkat olivat huikeita. Kaarrellessamme mutkaisia vuoristoteitä yhdellä Intian miljoonista valkoisista Zuzukeista tutustuimme toisiimme ja toistemme kulttuuriin, kieleen, lauluihin, läppiin, elämään ja haaveisiin.

Haastatteltavat löysimme kävelemällä kylissä ja kyselemällä vastaantulijoilta. Pienistä kioskikaupoista (kuvassa alla) kyselemällä oli helppo lähteä liikkeelle. Näissä pikkukylissä kaikki tiesivät toistensa asiat, joten kohderyhmien haastateltaviin oli hyvin helppo saada kontakti. Vaikeampaa oli joskus lähteä kylistä pois, kun meitä kohtaan oltiin niin vieraanvaraisia. Kriittisten vastausten saaminen ei ollut kovin helppoa. Intiassa harmoniselle kanssakäymiselle annetaan suuri arvo, ja epämiellyttäviä asioita ei mielellään sanota ääneen. Kestää hetken ennen kuin oppii tulkitsemaan päänheilautuksen vivahteita, ja ymmärtämään, minkälainen "yes definitely" tarkoittaakin "no". Tutkijoina jouduimmekin tyytymään siihen, että jotkin asiat jäivät epäselviksi, epäilemättä usein tarkoituksella. Tulkintataitojen lisäksi välillä tarvittiin rautaista pokkaa. Metsähallinnon liskomaisen viranomaisen haastattelun kohdalla päiväkirjassani lukee: hassu haastattelu, eka nauratti ihan purskahtelevasti, sit ällistyksensekaisesti vitutti, sit vähän pelotti ja sit oli "nöyrä" olo.
Maankäytön muutoksiin liittyy aina potentiaalisesti konflikteja, ja puunistutusprojektissa liikkuu paljon rahaa. Koska tutkimusaiheemme oli hieman arkaluontoinen, emme kertoneet ihan kaikille, millä asialla liikumme, oltiin ihan vaan lomalla (haastatelluille tietenkin kerroimme). Olimme mieluummin ylivarovaisia kuin turhan rohkeita, varsinkin Himachaliin jäävien tulkkien turvallisuuden takia. Emme myöskään käyttäneet missään haastattelussa nauhuria, joka oli mukana, se olisi saattanut lisätä haastateltavien itsesensuuria (sen sijaan nauhurille päätyi mm. tiibetiläistä räppiä ja beatboksausta).

Työpäivät venyivät usein kellon ympäri, eikä vapaapäiviä juuri ollut. Se ei kuitenkaan haitannut, kun työpäivät olivat niin hulvattomia. Suosittelen ehdottomasti tutkimusmatkailua avoimen ja joustavan mielen kera! Mitä tahansa yllättävää saattaa tapahtua matkan aikana. Arvaamattomuuden masala (=mauste) herättää läsnäoloon joka hetki, pitämään silmät koko ajan auki ja haastamaan totuttuja ajatusmalleja. Tutkimusmatkalla saattaa päästä paikkoihin, joissa turisteja ei ole juuri vieraillut, ja kulttuuri on mahdollista kohdata ilman turismin värittämiä välittäviä rakennelmia.

Laitan tähän vielä fiilistelyn vuoksi Dharamsalan saundin, joka soi siellä pääkadulla oikeestaan koko ajan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti