perjantai 22. marraskuuta 2013

Hankeseurantamatkalla Guatemalassa

Pääsin lähtemään Guatemalaan kehitysyhteistyöhankkeen seurantamatkalle KENKKUn eli Suomen ylioppilaskuntienliiton (SYL) kehitysyhteistyöasioiden neuvottelukunnan edustajana. KENKKUssa toimii 13 vapaaehtoista opiskelijaa, joita ohjaa SYL:n kehitysyhteistyökoordinaattori Johanna Ursin-Escobar, joka olikin matkalla seuranani. SYL:llä on yhteensä kolme hanketta, yksi Guatemalassa, toinen Mongoliassa ja kolmas Mosambikissa.

SYL:n hankekumppani Guatemalassa on mayojen opiskelijajärjestö AMEU. Järjestö pyrkii lisäämään alkuperäiskansoihin kuuluvien opiskelijoiden mahdollisuuksia yliopistotason koulutukseen, sillä maassa toimii vain yksi valtion yliopisto, jonne on todella vaikea päästä, ja yksityiset yliopistot ovat usein liian kalliita. AMEU pyrkii muutenkin parantamaan mayojen asemaa yhteiskunnassa.

Hankeseurantamatkalla oli tarkoitus käydä katsomassa, miten vuodenvaihteessa päättyvä hanke on edistynyt, sekä ennen kaikkea tavata paikallisia kumppaneita ja hyödynsaajia. Hankematka osoitti jälleen sen, miten tärkeää on päästä keskustelemaan kasvotusten ja päästä näkemään hankkeen toteutuspaikat sekä puhumaan siellä asuvien ihmisten kanssa, vaikka kaikki sujuisikin hyvin. On aivan eri asia yrittää rakentaa kuvaa hankealueiden tilanteesta raporttien ja valokuvien kautta, kuin vierailemalla niissä paikan päällä.

Uusien hankeideoiden työstämistä
Varsinaisesti nälästä ei Guatemalassa kärsitä, mutta köyhyys ja varsinkin eriarvoisuus näkyy maassa selvästi. Esimerkiksi turvallisuustilanne on Guatemalassa heikentynyt selvästi, mikä saa Suomessa yksin kulkemaan tottuneen naisenkin sen verran pelokkaaksi, että ilman paikallista seuraa en iltakuuden jälkeen hotellilta poistunut. Raskaasti aseistetut poliisit ja kansalaiskaartin sotilaat ovat arkipäiväinen näky Guatemalan Cityn kaduilla, ja henkilöautojen ikkunat on tummennettu, jotteivat mahdolliset ryöstäjät voisi nähdä autoihin sisälle.
Valtion on lisäksi hankaloittanut kansalaisyhteiskunnan toimintaa jonkin verran, ja esimerkiksi mielenosoituksia on taltutettu maassa armeijan kovin ottein. Korruptio on yleistä, ja moni asia vaikuttaa toimivan maassa paremmin ja nopeammin suhteiden voimin.

Naisryhmien persikantaimia San Andrés Itzapassa
Hankeseurantamatka osoitti, että kansalaisjärjestöjen tukeminen Guatemalassa on erittäin tärkeää jo senkin takia, että valtio ei tarjoa varsinkaan maaseudulla asuville heikommin toimeentuleville ihmisille läheskään samanlaisia mahdollisuuksia kuin Suomi. Pyrimme antamaan tähän eväitä myös muuten kuin kuluvan tai vuosiksi 2015–2017 suunnitteilla olevan hankkeen sisällä, jotta AMEU pystyy tulevaisuudessa jatkamaan työtään tehokkaasti myös ilman SYL:n tukea.

Salla Mäkelä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti